Jom Kita Berkawan

Friday, 28 October 2016

Jururawat terlibat kebakaran dalam keadaan stabil


Pengarah Kesihatan Negeri Johor, Dr Rooshaimi Merican Rahim Merican turut menafikan viral yang tersebar di laman sosial mengenai jururawat, Nurul Ain Zularnain yang melecur dalam kejadian itu dikatakan sudah meninggal dunia.

"Tiga staf dari ICU yang dirawat di sini (Hospital Sultan Ismail) berada dalam keadaan stabil. Saya menafikan mengenai penyebaran viral berkenaan (kematian Nurul Ain), dia berada dalam keadaan stabil.
"Seorang pesakit ICU yang terselamat dari HSA juga dipindahkan ke sini dan turut berada dalam keadaan stabil," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengiringi kunjungan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah ke Hospital Sultan Ismail (HSI) menziarahi mangsa kebakaran HSA, pagi tadi.
Turut mengiringi baginda, isteri Tengku Mahkota Johor, Che Puan Khaleeda Bustaman dan isteri Menteri Besar, Datin Rosni Omar.

HSA dilaporkan terbakar pada kira-kria jam 9 pagi, semalam berpunca dari wad rawatan kecemasan (ICU) selatan, bangunan induk HSA hingga mengorbankan nyawa enam pesakit yang sedang menerima rawatan.
Ketika kejadian terdapat 294 pesakit sedang dirawat serta 193 kakitangan berada dibangunan berkenaan.
Mangsa yang maut termasuk empat pesakit wanita dan dua pesakit lelaki manakala seorang lagi pesakit berjaya diselamatkan namun dilaporkan melecur 80 peratus.


--- SINAR HARIAN

No comments:

Post a Comment